Voet en nagelaandoeningen


Schimmelnagel/kalknagel

 

Hoe herken je een schimmelnagel:

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen, zoals witte tot  gele/bruinachtige strepen.

De lengte groei van de nagel is geremd waardoor de nagel in dikte toeneemt.

 

Hoe ontstaat een schimmelnagel:

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft vaak een goede afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige beschadigde nagels. Onder die

omstandigheden kunnen schimmels zich heel makkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden

zich overal in onze omgeving en we komen er dus heel makkelijk mee in contact.

 

Hoe kunt u een schimmelnagel voorkomen:

Het is een misverstand om te denken dat een schimmelnagel ontstaat door slechte hygiëne. Wat u zelf kunt doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 

*Was uw voeten dagelijks zonder zeep

*Droog uw voeten goed af, met name tussen de tenen.

*Draag sokken van wol of katoen.

*Draag geen synthetische sokken/kousen.

*Trek elke dag schone sokken aan.

*Draag het liefst schoenen van leer.

*Wissel regelmatig van schoenen.

 

Behandeling van een schimmelnagel:

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Met de bovenstaande tips kun je al veel bereiken en dit in combinatie met een schimmelwerend middel voor de schimmelnagel geeft kans op een goed resultaat. U heeft hiervoor wel even geduld nodig en u dient het middel dagelijks te gebruiken. Anders heeft het helaas geen effect.

 

 

 

Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel kan erg pijnlijk zijn, blijf er dus niet te lang mee rondt lopen want het kan gaan ontsteken.

 

Wat kan de oorzaak zijn:

*Door het dragen van te strakke, te kleine of te smalle schoenen of te strakke kousen kan de nagel ingroeien. De nagel wordt als

het ware in de nagelwal geduwd.

*Door het verkeerd knippen van de nagel, kan de nagel in de huid groeien/steken.

*Verkeerde stand van de voeten/tenen.

 

Wat ik voor u kan betekenen:

Ik kan de nagelwal schoonmaken en op verschillende manieren drukvrij leggen. Dit ligt aan de ingroei van de nagel. Ik kan de

ingroeiende nagel drukvrij leggen met een nagelbeugel of met copoline.

 

Eelt

 

Er is sprake van eelt daar waar de bovenlaag van de huid verdikt is. Eelt heeft een geelachtige kleur. Het ontstaat door overmatige druk en wrijving. Je kunt eelt beschouwen als een soort bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk en wrijving. De hoeveelheid eelt verschilt per persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Dit overmatige eelt noemen we pathologisch eelt, dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Het komt vaak voor onder de bal van de voet, ook op de top van de tenen of als eeltrand aan de onderkant van de teen of de hiel. Verkeerde schoenen, teen/voetstandafwijkingen maar soms ook medicatie of een slechte doorbloeding kunnen dus een oorzaak zijn van deze eeltvorming.

Het is belangrijk om de kwetsbare plekken vet te houden.

Kloven

Door de druk en wrijving ontstaat er eelt, en in een dik laag eelt ontstaan scheuren. In de diepere laag bevinden zich zenuwuiteinde, daardoor worden kloven als zeer pijnlijk ervaren. Zodra de eelt randen weggesneden zijn, dan pas kan de genezing plaats gaan vinden.

Ook dien je de voeten goed in te smeren om de huid soepel te houden

Likdoorn

Likdoorns komen voor onder de voetzool, onder de nagels, op de tenen, in de nagelwal en tussen de tenen. Een likdoorn/eksteroog, is naar binnen groeiend eelt. Het eelt kan druk uitoefenen op de zenuwuiteinde waardoor u pijn ervaart Als een likdoorn niet behandeld word kan deze gaan ontsteken. Een likdoorn ontstaat vaak door een verkeerde pasvorm van de schoenen, een afwijkende stand van de tenen/voet.